roulotte:11

······································································· Roulotte:11
·······································································


L’Arts Santa Mònica, Centre de la Creativitat, és un espai atent als canvis i processos que es donen a la societat i que vol interactuar amb l’ecosistema cultural i social del barri i de la ciutat. La seva situació al Raval, al costat de la Rambla, li dóna una especial ubicació per fer de mediador i propiciar l’encontre entre els ciutadans, els agents socials i els creadors de diverses disciplines artístiques.

Juntament amb Idensitat, la primavera de 2014, des d’Arts Santa Mònica es planteja d’iniciar el projecte col·lectiu Translocacions. Experiències temporals, pràctiques artístiques i contextos locals, on des de la pràctica artística i la reflexió teòrica  s’estudien les diferents formes de mobilitat, de trànsit de persones i la seva incidència en el territori local. Es crea un grup de treball, dirigit per Ramon Parramon (Idensitat) i Manuel Guerrero (Arts Santa Mònica), format per Consuelo Bautista, Itziar González, Gaspar Maza, Martí Peran i Claret Serrahima amb l’objectiu d’organitzar unes Jornades Internacionals (30 i 31 d’octubre 2014), un Taller de Cartografia crítica (10-13 novembre 2014-abril 2015), un Arxiu de Projectes i intervencions artístiques realitzades al Raval i al Gòtic, una convocatòria oberta de microintervencions artístiques, entre d’altres iniciatives. Totes aquestes iniciatives conflueixen en l’exposició Translocacions. Observatori de projectes, comissariada per Ramon Parramon, i presentada a l’Arts Santa Mònica, del 15 de juliol al 13 de setembre de 2015.

En diàleg pluridisciplinar i amb la participació de múltiples agents culturals i socials el projecte Translocacions aposta per l’estímul de la creació col·lectiva i l’intercanvi cultural, sense defugir la crítica i el debat polític i social, per tal de propiciar el desenvolupament i la transformació de les formes de vida. A més de l’equip de treball d’Arts Santa Mònica i d’Idensitat, el projecte s’ha beneficiat de la col·laboració de moltes persones i de l’ajut de diverses institucions com la Universitat de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, l’escola Elisava o ACVIC, Centre d’Arts Contemporànies. La revista Roulotte també participa d’aquest projecte i ens permet de conèixer una part important dels textos dels autors convidats a les Jornades Internacionals, dels projectes més destacats de l’Arxiu de Projectes i intervencions artístiques, i del desenvolupament del Taller de Cartografia crítica.

Jaume Reus, director de l’Arts Santa Mònica.

(Juliol 2015)